Полазак детета у вртић представља његов први искорак из породице. Наиме, деца прелазе из породичне средине, у сасвим другачије окружење, у колектив вршњака. У оквиру породице деца су окружена релативно малим бројем особа, чију пажњу и наклоност имају само за себе, имају одређени ритам живота. У колективу вршњака се сусрећу са другачијом ситуацијом: пажњу васпитача морају да деле са осталим другарима, морају да прихвате одређена правила понашања и функционисања у групи, што подразумева да се неке навике морају мењати. А то је за дете тежак задатак.

Нека деца одвајање од родитеља и адаптацију на вртић прођу доста лако, док друга испољавају отпор и патњу. Начин реаговања детета и дужина периода адаптације зависи од неколико фактора:

1. да ли дете по први пут полази у вртић – више ће времена требати тој деци него оној којој ово није прва година у вртићу;

2. од година детета – више времена ће требати млађој деци;

3. од неких особина и навика детета – теже ће се адаптирати деца која су емоционално јако везана за родитеље, која се нису одвајала од родитеља, која су презаштићена, која нису до сада имала значајнијег контакта са децом.

Како би се деци прелаз из породичне средине у вртић олакшао, месец септембар и јесте месец адаптације. Наиме, васпитачи и медицинске сестре у том периоду реализују активности са децом које јачају њихово самопоштовање и доприносе њиховом лакшем укључивању у колектив. Осим тога, у почетку се планира и скраћени боравак деце у групи са постепеним продужавањем времена како би овај прелаз био мање болан за децу и родитеље, затим, омогућава се деци да донесу своју омиљену играчку или предмет са собом у вртић и сл.

Родитељи такође имају значајну улогу у овом процесу. Полазак у вртић је значајан догађај за дете, али и за родитеље. Често родитељима теже пада дететов полазак у вртић него самом детету. Шта родитељи могу учинити како би олакшали адаптацију детета:

1. Успоставите исти ритам дана код куће као и у вртићу.

2. Информишите дете о вртићу, али без икаквог улепшавања. Дете се мора припремити да га ту чекају и лепе и мање лепе ствари. Обмана детета ће само продужити његов процес адаптације и проузроковати губитак поверења у родитеље. Најбоља припрема детета је прошетати са дететом до вртића, а не само причати о вртићу. Важно је да се дете приликом посете вртићу осети лепо и пријатно како би то позитивно осећање касније везало за боравак у вртићу.

3. Играјте се вртића са дететом како бисте му приближили оно што га у вртићу чека. Нпр. играјте се породице која води дете у вртић, а оно се тамо игра лоптама, луткама… Старијој деци можете причати и измишљене приче о вртићу.

4. Не преувеличавајте значај поласка у вртић, већ га третирајте као нормалну појаву у животу Вашег детета. Не причајте непрестано о вртићу, јер пуно речи ствара одбојност код деце. Пружите простор Вашем детету да само иницира разговоре о вртићу.

5. Не користите методе застрашивања, не претите вртићем: „видећеш ти, у вртићу ћеш морати све да поједеш“, јер ће то створити отпор код детета. Прикажите вртић у лепом светлу, реците да се тамо деца играју, да има пуно играчака и сл.

6. Објасните детету да је вртић његов посао као што и Ви имате свој.

7. Не показујте претерану узнемиреност и страх због одвајања, јер ће дете то осетити и понашаће се исто. Прихватите став да је бол саставни део процеса раста и развоја.

8. Када дође први дан боравка у вртићу, наравно да су и родитељи узнемирени, а и само дете. Врло је важно да приликом доласка у вртић и одвајања од детета покушате да останете смирени и да не будете нервозни како се и дете не би претерано узнемирило. Такође, немојте продужавати одвајање од детета приликом доласка у вртић, јер ће то још више узнемирити дете. Није препоручљиво враћати се и по неколико пута се опраштати са дететом. Једноставно се кратко поздравите са дететом и крените.

9. Не обмањујте дете речима: „Одмах ће мама доћи по тебе“ већ му реците када ћете заиста доћи и будите тачни приликом доласка по дете. Наравно, не говорите му у колико сати већ му реците нпр. „Прво ћете се играти и мало учити, па затим одморити и ручати и после ручка ће мама доћи.“

10. Првих дана боравка у вртићу будите осетљиви на дечја питања и одговарајте на њих, играјте се са дететом више него обично, изађите у шетњу како би се детету омогућило опуштање и смиривање од извесне напетости проузроковане одвајањем од родитеља. И још једном, не претерујте и не инсистирајте на причи о вртићу.

11. Редовно сарађујте са васпитачима Вашег детета. Препоручљиво је да информишете васпитаче о особинама, навикама и значајним дешавањима у животу Вашег детета, док ће васпитачи Вама давати повратну информацију о дететовом понашању у вртићу.

12. БУДИТЕ ДОСЛЕДНИ!